İçeriğe geç

Gıda Allerjisi

Gıda allerjisi, bağışıklık sistemi gıda proteinini yanlış olarak zararlı algıladığında ortaya çıkar. Bu durumun gerçekleşmesi için daha önceden bu gıdaya vucudun duyarlanmış olması gereklidir. Allerjene karşı vucudun duyarlılık kazanmasına allerjik olma durumu adını veriyoruz.

Allerjik olunan gıda vucuda alındığında vucut hücrelerinden salınan birtakım kimyasal maddeler allerjik sorunlara neden olurlar. Gıda allerjisi olan kişilerde ağızda kaşıntı, boğaz ve dilde şişme, deri döküntüsü, ciltte kaşıntı, kurdeşen, dudakta göz ve yüzde şişme, karın ağrısı, ishal şeklinde şikayetler ortaya çıkabileceği gibi daha ciddi sorunlar da görülebilir. Daha ciddi sorunlar nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü, bayılma ve şok durumlarıdır.

Gıda allerjileri potansiyel olarak ölümcül olabilirler. Allerjik hastalıklar içinde ölümle sonuçlanan olaylar gıda allerjileri ile ortaya çıkabilir. Gıda allerjilerinde bu belirtiler gıda alımını takiben dakikalar içinde başlayabilir.

Hangi gıdalar alerjiktir ?

Hemen tüm gıdalar alerjik olabilir Ancak en çok allerjiye neden olan gıdalar; yumurta, süt, fındık-fıstık grubu kuruyemişler, balık ve diğer deniz ürünleri, soya ve bir grup meyve-sebzedir.

Mısır, jelatin, haşhaş, susam, ayçiçeği ve baharatlarla oluşan allerjiler de azımsanmayacak sayıdadır. Bu ürünler birçok gıdada katkı maddesi olarak bulunabilir.

Ancak bu ürünlerin sadece kendisinin tüketilmesi soruna yol açmaz. Allerjik gıdalar birçok üründe gizlenmiş halde bulunabilir. Bu ürünler içeriği bilinmeden yendiğinde alerjik sorunlara neden olur.

Gıda allerjisi olan kişilerde ağızda kaşıntı, boğaz ve dilde şişme, deri döküntüsü, ciltte kaşıntı, kurdeşen, dudakta göz ve yüzde şişme, karın ağrısı, ishal şeklinde şikayetler ortaya çıkabileceği gibi daha ciddi sorunlar da görülebilir

Gıda alerjisi nasıl teşhis edilir ?

Gıda allerjilerinin teşhisi hastanın tüm bulguları ile allerji testlerinin sonuçları birlikte değerlendirilerek ortaya konur. Allerji uzmanı gıda allerjisi ile ilişkili olabilecek diğer durumları ve hastalıkları da değerlendirerek bir tedavi düzeni oluşturacaktır.

Gıda allerjilerinde etkenin ortaya konması ciddi sorunlar oluşmasını önleyecektir.

Gıda allerjileri potansiyel olarak ölümcül olabilirler.

Tedavi

Gıda alerjisi olanlarda alerjik olunan gıdadan kaçınılmalı, alerjik şikayetler geliştiğinde ilaç tedavileri kullanılmalıdır. Sadece gıdadan uzak kalmak yeterli olmayabilir. Gıdalar bir çok ürünün içinde bilinmeden alınmış olabilir. Bazı aşılar da yumurtalı besin yerinde üretildiklerinden yumurta allerjisi olanlarda sakıncalıdır. Örneğin grip aşısı.

İletişime Geçin