İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Astım Tedavisi

Astım Tedavisi

Astım tanısına ulaşıldıktan sonra tedavi basamaklarına geçilmelidir. Tedavide öncelikli sıra aşağıda özetlenmektedir:

  • Aşı tedavilerinin kararını, uygulamasını ve takibini Alerji-immunoloji uzmanları yapmalıdır.
  • Hastaların eğitimi tedavide ilk ve en önemli basamaktır.

Astım Tedavisinde Sırasıyla

  • Hastaların eğitimi tedavide ilk ve en önemli basamaktır. Eğitimde, hasta hastalığı konusunda bilgilendirilerek;
    • Tetik çeken etmenlerden mümkün olduğunca uzak durması temin edilmelidir. Allerjen duyarlılığı olan hastalarda duyarlı olunan allerjenle temasın önlenmesi hastalığın kontolüne yardımcı olmaktadır. Özellikle ev içi allerjenler (ev tozu akarı, küf mantarları) basit temizlik yöntemleri ile mümkün olduğunca azaltılabilir. Ev dışı allerjenlerden kaçınma ise daha zordur, yoğun bulunan dönemlerde daha yoğun maruz kalınabilecek ortamlarda bulunmaması bir öneri olabilir.
    • Tedavide kullanılan ilaçların özellikleri açıklanarak ne amaçla, ne şekilde, ne kadar süre ile kullanılacakları ve olası yan etkiler hakkında bilgi verilmelidir. Tedavide öncelikli seçenek nefes yoluyla alınan ilaçlardır. Bu ilaçların doğru kullanımı mutlaka hastaya uygulatarak gösterilmelidir.
    • Atak geliştiğinde neler yapılabileceği konusunda bilgi verilmelidir.
    • Takip planı hakkında bilgilendirilmelidir.
  • ılaç tedavisi astımın ağırlık derecesi değerlendirilerek planlanır. Astımın ağırlık derecesinin belirlenmesinde kullanılan belirteçler ve derecelendirme grupları dünyaca kabul edilmiş bazı ölçüm sonuçlarına göre yapılır.
  • Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar iki gruptur. Birincisi bronş genişleticiler, ikincisi kontrol edici ilaçlardır. Bronş genişletici ilaçlar sadece şikayetlerin o sırada düzelmesini sağlarken kontrol edici ilaçlar uzun sürede hastalığın düzelmesini sağlar.

Astımda aşı tedavisi

Aşı tedavisi alerjik astımlı hastalarda uygulanır. ılaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan veya ilaçlara bağlı yan etkiler ortaya çıktığında düşünülebilir. Astımlı hastalarda tedavide iki çeşit aşı tedavisi uygulanabilir. Birincisi alerjenle yapılan aşı tedavisidir. Bu tedavi hafif astımlı olup beraberinde alerjik nezlesi olanlarda faydalı olur. Diğer aşı tedavisi ise alerjik astımlılarda vücuttaki bağışıklık sistem cevabını baskılamaya yönelik olan aşı tedavisidir.

Şikayetleri ilaçlarla düzelmeyen alerjik astımlı hastalarda kullanılmaktadır. Aşı tedavilerinin kararını, uygulamasını ve takibini Alerji-ımmunoloji uzmanları yapmalıdır.