Bahar Allerjisi
Allerji nasıl gelişir ?
Allerji bağışıklık sistemimizin allerjen diye tanımladığımız yabancı maddelere karşı geliştirdiği aşırı bir cevap halidir. şikayetler bu aşırı cevap hali yani alerjene duyarlanma ile ilgilidir.
Allerji tek tip özelliği olan bir hastalık değildir ?
Farklı şekillerde ortaya çıkabilir veya aynı kişide farklı zamanda-farklı şikayetlerle ortaya çıkabilir. Örneğin solunum yolu ile alınan allerjenler bazı kişilerde allerjik nezleye yol açarken, bazılarında astım hastalığına neden olabilir. Allerjik hastalıklar birden çok organı ilgilendiren hastalıklar grubundadır. Bu nedenle bir kişide birden fazla allerjik hastalık veya durumun görülmesi beklenen bir durumdur. Allerji vucutta bağışıklık sisteminin yapısal yatkınlığı ile ortaya çıkar. Allerjen dediğimiz maddelere maruz kalma ile artar. Bir şeye allerjisi olan kişide başka allerjenlere karşı allerji gelişmesi ihtimali fazladır. Yani yaşam boyunca kazanılan allerjik duyarlanma çok az geri dönerken yeni duyarlılıklar gelişebilir. Bu allerjenlerin allerjik şikayetlere en sık neden olanları polenler, ev tozu akarları, küf mantarları ve hayvan tüyü ile döküntüleridir.
Allerjik hastalıklar birden fazla organ ve dokuyu tutan ve yaşamı ani olarak tehdit edici sonuçlara yol açabilen sistemik hastalıklardır.
Polen allerjisi
Bahar allerjisi diye tanımlanan bir grup şikayet havaya yayılan polenler nedeniyle olur. Polenler gözle görülmeyecek kadar küçük olduğundan kolayca solunabilirler. şikayetler ilgili polene aşırı duyarlılığı (allerjisi) olan kişilerde ortaya çıkar. Polenler ile bahar ve yaz dönemi boyunca burun akıntısı, hapşırık, burunda tıkanma, boğaz-damak kaşıntısı gibi nezle benzeri şikayetlerle, nefes darlığı, öksürük ve hırıltı gibi astım benzeri şikayetler olabilir. Ayrıca göz alerjisi yaparak gözde yaşarma, kızarma, kaşıntı gibi sorunlara da neden olurlar.
Farklı şekillerde ortaya çıkabilir veya aynı kişide farklı zamanda-farklı şikayetlerle ortaya çıkabilir.
Yaz aylarında havada küf mantarları da artarak bu allerjenlere karşı allerjisi olan kişilerde yukarıdaki şikayetlere neden olabilir. Küf mantarları toprakta doğal olarak bulunur ve havaya karışır. Rutubetli binalar ve saksı bitkileri de küf mantarlarının diğer kaynaklarıdır.
Bahar-yaz dönemi boyunca meyve-sebze çeşitliliğinin artması, allerjik özelliği fazla olan gıdaların tüketilmesi allerjilerin artmasının bir diğer nedenidir. Bahar ve yaz dönemlerinde seyahatlerin artması, farklı ve katkı maddeli gıdaların tüketilmesi bu dönemdeki allerjik sorunları arttırır. Güneşe fazla maruz kalma da cilt üzerinde bir takım allerjik sorunlar gelişmesine neden olur. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar ve krem, losyon gibi ürünler güneşle birleştiğinde daha fazla cilt alerjisine neden olabilir.
Bahar-yaz allerjisine sadece polenler neden olmaz
Ne Yapmalı ?
Allerjik hastalıklar birden fazla organ ve dokuyu tutan ve yaşamı ani olarak tehdit edici sonuçlara yol açabilen sistemik hastalıklardır. Ancak korunulabilen ve tedavi edilebilen hastalıklardır. Üzerinde durulmazsa ilerleyerek ciddi sonuçlar doğurabilir. Allerjik hastalıkların ayırıcı teşhisi ve tedavisi Allerji-ımmünoloji uzmanlarınca yapılmalıdır.