İçeriğe geç

Arı Allerjisi

Bahar ve erken gelen yazın sonuçlarından bazıları alerjilerin artmasıdır. Bu mevsimde sorun oluşturan alerjilerden birisi de arı alerjileridir. Arılarla beraber allerjik olaylara neden olabilecek diğer uçan böcekleri (pervane) ve karıncaları da akılda tutmak gerekir.

Hem bal arısı hem de yaban arıları alerji yapabilir. şehirde daha çok yaban arıları ile alerji ortaya çıkması muhtemeldir. Yaban arıları özellikle çöpler, yemek alanları ve piknik yerleri civarında yaşarlar.

Arı alerjilerinin özelliği şikayetlerin arının soktuğu vücut bölgesinin dışında olması ve şoka kadar gidebilen reaksiyon oluşturmalarıdır.

Arılarla oluşan allerjik şikayetler erken veya geç dönemde meydana gelebilir. Arı soktuktan hemen sonra sokulan yerde ve hafif şişme, kızarıklık, ağrı şeklinde şikayetler herkeste olup kendi kendine düzelirler. Bu şikayetler sokulan yerde 1 haftaya kadar geçmeyebilir.

Arı sokması ile iğnesi mikroplu ise yara yerinde iltihap da oluşabilirler. Bu iltihabi olayı allerjiyle karıştırmamak gerekir.

Arı alerjilerinin özelliği şikayetlerin arının soktuğu vücut bölgesinin dışında olması ve şoka kadar gidebilen reaksiyon oluşturmalarıdır. Arı sokmasından hemen sonra başlayıp kısa zamanda ölüme kadar ilerleyebilen ciddi reaksiyonlar şeklinde ortaya çıkabilir. Arı alerjisi olanlarda arı sokması ile ses kısıklığı, nefes darlığı, kalpte çarpıntı ve ritm bozukluğu, bayılma ve şok ile ani ölümler olabilir. Bu allerjik olay sırasında hayati organların etkilenmesi durumuna tıp dilinde anaflaksi (alerjik şok) diyoruz. Alerjik şok arı soktuktan sonra dakikalar içinde gelişebileceği gibi birkaç saat sonra da ortaya çıkabilir.

Arı alerjisinin uzun süreli tek tedavisi aşı tedavisidir.

Arı sokması ile ciddi allerjik olaylar yetişkin yaş grubunda özellikle de 50 yaş üstünde görülmektedir. Tekrarlayan sokmalar ve kişinin polen, mantar veya ev tozu gibi allerjenlere duyarlı olması arı sokması ile allerjik reaksiyon gelişimine zemin hazırlar.Anaflaksinin acil tedavisi yapıldıktan sonra anaflaksiye neden olan allerjeni ortaya koymak için alerji testlerinin ve aşı tedavilerinin uygulanabileceği bir merkezde Alerji-ımmunoloji uzmanı tarafından hastanın ayrıntılı değerlendirmesi gereklidir.

Ciddi reaksiyon gelişenlere ilk müdahale genellikle acil servislerde yapılmaktadır. Acil servisteki müdahalenin ardından hasta teşhis ve uzun vadeli tedavisi için bir allerji uzmanına yönlendirilmelidir. Arı alerjisinin uzun süreli tek tedavisi aşı tedavisidir. Aşı tedavisi arı alerjilerinin tek ve en etkili tedavisidir. Bunun yanında arılara sokulmamak için hastalar gerekli önlemleri almalıdır.

İletişime Geçin