Anaflaksi
Anaflaksi alerjinin ani ve kısa sürede gelişmesine bağlı olarak hayatı tehdit edebilen bir alerjik olaydır. Anaflakside alerjik hastalıklarda olabilecek birçok belirti bir arada gelişir. Ciltte kaşıntı-döküntü, dudakta-yüz ve gözde şişme, nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve bayılma şikayetlerinin birden fazlası aynı anda ve kısa sürede ortaya çıkar.
Anaflaksi Nedenleri
- Çocuklarda en sık anaflaksi nedenleri gıda allerjileri, erişkinlerde ise ilaç alerjileridir. Arı sokmaları da anaflaksiye sık neden olan reaksiyonlardır.
- İleri yaştaki hastalarda kalp sorunlarının daha fazla görülmesi nedeniyle anaflaktik olaylar daha çok bu yaşlarda ölümle sonuçlanmaktadır.
Anaflaksi sebep olan alerjenle tekrar karşılaşıldığında tekrarlama özelliğindedir.
Anaflaksi Kimlerde Görülür ?
Ayırım yapmadan herkeste görülebilir. Ancak astım, allerjik nezle, egzema gibi allerjik hastalığı olanlarda daha sık görülür. Ayrıca alerjik hastalığı olanlar ve kronik solunum ve kalp hastalıkları olanlarda anaflaksi daha ciddi seyretmektedir.
Teşhis
Anaflaksi teşhisinde hastayı ilk gören hekim hastanın bulguları ile teşhisi koyabilmelidir.
Tedavi
Anaflaksi acil bir olay olduğundan tedavisi hemen yapılmalıdır. Acil tedavide hayatı koruyucu olarak adrenalin, alerjiyi önlemek için de antihistaminik ve kortizon ilaçları kullanılır.
Anaflaksiden Korunma
Anaflaksi sebep olan alerjenle tekrar karşılaşıldığında tekrarlama özelliğindedir. Bu nedenle anaflaksiyi oluşturan sebeplerin ortaya konularak hastaların bunlardan uzun süreli uzak durmaları sağlanmalıdır. Özellikle gıda ve ilaç gibi anaflaksinin sık nedenleri olan etmenlerin çok iyi değerlendirilerek kişinin uzak kalınması sağlanmalıdır.
Anaflaksinin acil tedavisi yapıldıktan sonra anaflaksiye neden olan allerjeni ortaya koymak için alerji testlerinin ve aşı tedavilerinin uygulanabileceği bir merkezde Alerji-ımmunoloji uzmanı tarafından hastanın ayrıntılı değerlendirmesi gereklidir.